Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies på roswi.se

Hoppa till innehållet

Hur du bakar syrlig citronkladdkaka

Älskar du också kladdkaka? Vem gör inte det? Om du dessutom är svag för syrliga efterrätter har du hittat helt rätt. Denna kladdkaka är syrligt härlig och smaksatt med citron.

Kladdkaka är lätt att älska och lätt att baka med ingredienser som ofta finns hemma. Att just kladdkaka är populärt i Sverige verkar inte ha undgått någon – den finns att hitta överallt. Men om du nu skulle tröttna på choklad (om det ens går?) eller om du bara vill ha lite variation kommer här ett perfekt recept på citronkladdkaka.

Citronkladdkakan är syrlig och härlig och passar perfekt tillsammans med en kula vaniljglass eller en klick grädde blir det perfekt!

Citronkladdkakan äts också perfekt som den är. Till skillnad från många andra desserter som är godast nygräddade, är denna citronkladdkaka som godast dagen efter - när den blivit perfekt seg.

Detta behöver du till citronkladdkaka:

2.5 dl strösocker 
2 st ägg 
1 tsk vaniljsocker 
1 st citron(er), både skal och saft 
150 gram smält smör, smält 
1.5 dl vetemjöl 
0.5 dl florsocker, att pudra över

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 1–2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i Lékués Duo Springform, smord och bröad. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering och riv eventuellt lite citronskal och lägg på toppen. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.

 

Text & bild: Sofia Base

Produkten har lagts i kundvagnen