Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies på roswi.se

Hoppa till innehållet

Roswi AB donerar 100 ficklampor till Missing People Sweden

2017-04-25

Att Missing People gör ett otroligt jobb under deras sökinsatser har nog inte undgått någon. För att hjälpa deras verksamhet väljer Roswi AB att donera 100 ficklampor från varumärket Maglite.

Missing People Sweden är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer. Ett jobb som kräver enormt mycket mod, tid och vilja. Något som också behövs för att Missing Peoples arbete ska kunna fortskrida är donationer. Utan donationer av material, sponsring från företag och gåvor från privatpersoner skulle Missing People ha mycket svårt att kunna bedriva någon verksamhet.

– Vi har kostnader för material, t ex västar, ficklampor, skrivare, kompasser mm och också kostnader för allt som förbrukas vid ett sök, t ex batterier, papperssnitslar, papper, toner och bläckpatroner för att kunna skriva ut kartor, och en mängd andra artiklar för att söket/skallgången skall bli så effektiv som möjligt, berättar Hasse Lagervall, Gruppansvarig Materialgruppen hos Missing People Sweden.

Vad betyder donationer av olika slag till Missing People?
– Utan donationer av material, sponsring från företag och gåvor från privatpersoner skulle vi ha mycket svårt att kunna bedriva någon verksamhet. Förutom materialkostnader, har vi också stora kostnader för att skicka SMS till de som anmält sig till vårt s k ”skallgångsregister” när det är aktuellt med skallgång inom det område de valt att delta inom. F n finns ca 48 000 st personer anmälda till ”skallgångsregistret”.

Missing People Sweden-4.jpg

Hur kommer ficklamporna komma till nytta i er verksamhet?
– Att ha tillgång till bra ficklampor i samband med ett sök är mycket viktigt för oss! Utan ficklampor kan vi inte genomföra sök under kvällstid eller under natten.

Om vi får in ett ärende om en försvunnen person som har varit borta en lite längre tid genomförs söket som regel enbart när det är ljust. När det däremot handlar om ett s k ”akutsök”, d v s när räddningsledaren och polisens insatschef bedömer att det finns möjlighet att rädda liv, genomför vi sök oavsett om det är mörkt eller ljust. Att när det är mörkt, eller när det börjar att skymma, genomföra ett sök utan bra ficklampor och kunna uppnå ett resultat, d v s hitta den försvunne personen, är omöjligt.

Jag minns det första sök jag var med om under mörker för ca 5 år sedan, d v s strax efter det att organisationen MPS hade bildats. Vi hade då tillgång till 6 st ficklampor totalt och vi fick under kvällen och natten ca 250 st personer som var med och sökte. Många hade naturligtvis med sig egna ficklampor men, som det oftast är, så var det ficklampor som säkert fungerar jättebra i bostaden för att sätta i en ny propp när strömmen har gått, men som inte ger speciellt mycket ljus som man kan ha nytta av vid en skallgång. Många hade inte ens en ficklampa utan gick omkring och lyste med hjälp av mobilen.

Då lärde jag mig hur viktigt det är med att ha tillgång till en bra ficklampa vid en skallgång!

Vi skall heller inte bortse nyttan av en bra ficklampa även vid sök under dagsljus. Många gånger rör vi oss i terräng där det är skarpa kontraster mellan solljus och skugga. Att då ha med sig en bra ficklampa som gör att man kan belysa område som ligger i skugga är väldigt viktigt.

Missing People Sweden-3.jpg

Vad vill du säga till andra människor, företag och föreningar som har saker över som skulle kunna hjälpa er i ert arbete?
– Tro inte att samhällets resurser räcker till när det gäller att söka efter en försvunnen person!
Polis har tillgång till bra utrustning, t ex helikopter och hundar, men antal personer från samhällets sida som kan delta i själva sökandet efter en försvunnen person är mycket begränsat. 

Missing People tar emot och organiserar alla frivilliga som vill vara med och söka efter en försvunnen person för det går åt oerhört många människor om man skall genomföra en skallgång. Vi brukar räkna med att en patrull på 15 st personer i någorlunda lättillgänglig terräng klarar av att söka av ett område på 500 x 500 meter på 3 timmar.

Alla Lokala Insatsgrupper skall ha material och organisation för att kunna utrusta och leda 250 st sökare. Det har vi visat vid flera tillfällen att vi klarar av t om med råge men då naturligtvis genom att flera insatsgrupper hjälper till. Det största antalet sökare vi har haft igång under en dag var ca 1 600 st sökare som sökte efter en försvunnen student. Vid det uppmärksammade söket efter Lisa som försvann från sitt sommarjobb på Kinnekulle organiserade vi över 3 000 st sökare fördelat på de tre dagar sökinsatsen pågick. Vid de här söken gick det åt en hel del material!

Utan att då fått hjälp av privatpersoner, företag och föreningar hade vi inte kunnat genomföra så här stora sök men det är lika viktigt att vi får stöd även vi de små sökinsatserna när det kanske bara kommer 30 – 40 st sökare, avslutar Hasse.

Produkten har lagts i kundvagnen