Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies på roswi.se

Hoppa till innehållet

293 mil genom Europa – på cykel

År 2016 mottag hon stipendium för Årets Äventyr då hon cyklade från hav till hav genom sju länder. Sammanlagt blev det 293 mil på cykelsadeln. Möt Johanna Johansson – tjejen med ett pannben av stål – när hon delar med sig av sina bästa tips för att genomföra ett sånt här äventyr!

Johanna Johansson växte upp i Avesta med sport- och friluftsliv som en given del av hennes uppväxt. Familjen la aldrig tid på charterresor utan la tid på att tillsammans ta del av svensk natur genom att vandra i fjällen, åka skidor och upptäcka vackra platser.

– Än idag brinner jag för friluftsliv och jag är glad över att ha fått upptäcka detta redan som liten. Idag finns det tyvärr inte lika mycket tid för det, så jag tar i alla fall cykeln till jobbet varje dag, skrattar Johanna Johansson.

År 2014 tog Johanna sitt intresse steget längre. Hon påbörjade då äventyrsutbildningen ”Adventure Academy”.

– Det var en fantastisk utbildning som gav mig chansen att träffa likasinnade. Vi fick bland annat lära oss om navigering i fjällen, ”överleva” utan mat och så vidare. Examinationen var att genomföra ett eget äventyr. Mitt blev att cykla 90 mil på Island. Efter detta fick jag blodad tand, berättar Johanna.

Sommaren passerade och Johanna började fundera på hur hon skulle fortsätta med sina drömmar och äventyrsplaner och bestämde sig för att söka stipendiet ”Årets Äventyr” som hon också blev tilldelad. Detta gjorde det möjligt för Johanna att cykla från hav till hav, genom sju länder och göra sju mini-äventyr med totalt sju kvinnor. En i varje land. Totalt blev det 293 mil på cykeln och 31 dagar i naturen.

– Äventyret startade den 11 juli i Gdansk och 31 dagar senare ankom jag slutdestinationen Aten. Den totala cykelsträckan var då 293 mil. Förutom mig själv och cykel hade jag med mig utrustning för att kunna klara mig helt egen hand, så som tält och gaskök, berättar Johanna.

Johanna Johansson med BioLite.jpg
Johanna med CampStove från BioLite.

Vad var det bästa med äventyret?

– Helt klart alla möten, planerade som spontana. Människorna jag träffade på var så öppna, generösa och nyfikna. Det var också häftigt att cykla i så magiskt vackra landskap.

Vilken var den största utmaningen med äventyret?

– Jag fick en väldigt tuff start med dåligt väder, problem med vaderna och hälsenorna. Varje trampsteg var som ett spjut genom hälsenorna. Efter en vecka gav det med sig och vände, vilket var så skönt då jag inte ville avbryta.

Vad är dina tips för att förbereda sig inför ett liknande äventyr?

– A och O är en bra grundfysik, så börja att träna om du inte redan gör det. Därefter är det viktigt att träna med den cykel du tänkt använda. Testa att cykla med all den utrustning du ska ha med dig, så du vet hur det känns. Det är viktigt att allt fungerar som det ska innan du ger dig iväg när tid finns för att åtgärda sådant.

Jag gjorde samma sak själv och märkte att mina cykelväskor hade fel inställning, vilket var guld värt att få hjälp med innan jag åkte.

Det är också grymt viktigt att ha koll på grundinställningarna av din cykel. Lär dig att laga en vanlig punktering och ha med ett kit för detta när du cyklar.

Härliga vyer_Johanna.jpg

Vad hade du inte klarat dig utan?

– Mina cykelglasögon! En sådan enkel sak som underlättar enormt, så att du slipper få smuts och svullna ögon. Jag hade också med mig en termos, vilket var skönt att ha då jag kom fram sent och skulle sova. Då hade jag ofta längst vägen haft möjlighet att fylla på den med varmt vatten, vilket gjorde att jag kunde laga min mat direkt utan kök när jag kom fram.

» Behöver du också en termos? Termosar från Isosteel här!

Till sist: vad är dina drömmar för framtiden?

– En dröm skulle vara att cykla i regionerna Georgien, Armenien och norra Iran. Där tror jag att det är väldigt, väldigt vackert!


Text: Sofia Base
Foto: Johannas privata

Produkten har lagts i kundvagnen