Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies på roswi.se

Hoppa till innehållet

Genom Georgien, Armenien och Iran på cykel

Johanna Johansson genomförde sommaren 2016 ett 293 mil långt cykeläventyr i Europa. Hennes nya dröm då var att cykla genom Georgien, Armenien och Iran, något hon sommaren 2017 förverkligade.

Sommaren 2016 genomförde Johanna Johansson Årets Äventyr då hon cyklade från hav till hav genom sju länder. Sammanlagt blev det 293 mil på cykelsadeln. Hennes nästa mål och dröm då var att cykla i regionerna Georgien, Armenien och norra Iran - något Johanna trodde skulle vara väldigt vackert.

När 2016 gick över till 2017 började drömmen kännas mer som verklighet då Johanna började planera mer i detalj att detta faktiskt skulle bli av. I juli 2017 flög Johanna till Tbilisi i juli för att cykla från Georgien via Armenien till Teheran i Iran. Att hon valde just dessa länder var ingen slump.

– Jag ville se nya länder där jag inte varit tidigare och jag har länge tänkt på just dessa länder då jag har hört mycket om den fantastiska natur som skulle finnas där. Jag har velat resa till de länderna i många år, berättar Johanna Johansson.

Cykel ladda med CampStove Johanna Johansson.jpg
SolarPanel 10+ var med under hela resan för att ladda via solpanelen.

Efter att Johanna genomförde Årets Äventyr 2016 började tankarna snurra att hon kanske skulle besöka dessa länder med just cykeln som redskap och fordon.

– Att resa genom dessa länder på cykel har inte alltid varit självklart, men efter förra årets äventyr kändes det ganska självklart. Att uppleva naturen från cykelsadeln är något speciellt, man kommer så nära inpå allt vackert att se och man kan stanna precis vart man vill, berättar Johanna.

Cykel Johanna Johansson.jpg
Johanna tar en paus med mat från Trek'N Eat.

På cykelsadeln spenderade Johanna 21 dagar med endast en vilodag emellan.

– En iransk familj tvingade mig att ta en vilodag, berättar Johanna och skrattar.

Hon fortsätter:

– Det gjorde absolut ingenting, tvärtom. Då fick jag uppleva deras enorma gästfrihet och spendera mer tid med lokalbefolkningen.

Totalt cyklade Johanna 201 mil under denna resa och trots ett lite kortare äventyr än sist tycker hon inte att man ska haka upp sig på antalet mil.

– Du kan inte jämföra antal mil på en cykel utan måste också räkna in höjdmetrar och hur vägarna ser ut. Denna resa var otroligt backig och vägarna var dåliga. Mitt mål var inte heller att cykla längre, utan att få uppleva, säger Johanna.

Vad var det absolut bästa under resan?

– Utan tvekan alla möten. Människorna och gästfriheten i dessa länder är otrolig, speciellt i Iran. Att få uppleva den konstrasten är otrolig. När jag kom cyklande in i Iran hörde jag folk skrika "Welcome to Iran" och de kände en enorm stolthet att jag besökte just deras land.

Vad har du lärt dig och vad vill du tipsa om?

– Ska du cykla långt: tänk på packningen och spara på kilona! Jag packade för mycket även denna gång så kan du stryka något från packningen - gör det!

Vad hade du kunnat plocka bort från packningen för att bli lättare?

– Något klädesplagg mindre kanske. Även ett par sandaler som jag aldrig använde, men ska jag vara ärlig hade jag tagit bort rätt mycket redan så det som är viktigt att tänka på är vad varje pryl och plagg väger i sig - det är där man kan kapa vikt.

Till sist: när vi pratade sist var detta din dröm som nu har förverkligats. Har du redan nu smitt nya planer för nästa äventyr? Vad är nästa dröm?

– Jag är riktigt sugen på att cykla i norra Sverige och Nordnoge. Ofta åker man väldigt långt för att se och uppleva fantastisk natur och vyer när vi i själva verket har det runt knuten.

Jag skulle därför vilja göra ett mer lokalt äventyr där jag besöker mindre byar, kanske samelandskap och liknande. Att samtidigt även bestiga någon topp längst vägen hade varit mäktigt.

 

Text: Sofia Base
Foto: Johannas privata

Produkten har lagts i kundvagnen