Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies på roswi.se

Hoppa till innehållet

Recept på matiga våfflor med bovete och havregryn

Våfflor är i Sverige ofta kopplade till att vara efterrätt, men det går faktiskt att göra dem matigare. Kocken Cecilia Walton delar med sig av recept på matiga våfflor med bovete och havregryn.

Du som älskar våfflor har säkert stenkoll på att våffeldagen alltid infaller 25 mars varje år. Firandet av våffeldagen har en intressant och annorlunda bakgrund, idag firas dagen oftast inte mer än att vi äter just våfflor men dagen har sitt ursprung i Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid.

Du kanske alltid äter våfflor som efterrätt, då detta är vanligast i Sverige, men vi vill slå ett slag för matigare våfflor som du kan äta som förrätt, mellanrätt eller huvudrätt. Cecilia Walton, Kock och Diplomerad kostrådgivare som driver Kreativa Kök, delar därför med sig av sitt egna recept på matiga våfflor med bovete och havregryn.

För ca 6 våfflor behöver du:

1,5 dl bovetemjöl

1 dl havregryn

1 msk chiafrön

2 st ägg

4 dl mjölk

» Dekorera våfflorna? Använd Decomax!

Gör så här:

Börja med att smälta smöret. Blanda sedan de torra ingredienserna och rör sen ner 1 dl mjölk tills det torra rörts ut. Blanda därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och äggen.

Låt smeten stå 10 minuter så att havregrynen hinner svälla och smeten tjocknar. Grädda i hett våffeljärn. Tips är att låta våfflorna få ordentlig färg, så blir de mer krispiga.

Serveringsförslag

Vill du använda våfflorna som en bas till din förrätt eller mellanrätt? Då är det jättegott med t ex en skagenröra eller löjrom med crème fraiche och rödlök på.

För en nyttigare efterrätt är ett tips är att mixa jordgubbar eller mango med lite honung. För extra sötma, addera en klick grädde.


Text: Sofia Base

Produkten har lagts i kundvagnen