Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies på roswi.se

Hoppa till innehållet

Roswi tipsar: Odla direkt av de frön du har hemma

Att odla eget kan vara något många tänker att de vill göra, men aldrig kommer till skott. Du kanske inte heller har tillgång till en trädgård. Är du en av dem? Ta då del av Stefan Anderssons egna odlingstips som gör det enkelt att starta från frö till frukt.

Vill du också odla själv? Saknar du inspiration och kanske till och med tillgång till utomhusodling? Ingen fara! Att odla inomhus går utmärkt, speciellt om du har en fönsterbräda i soligt och ljust läge.

Att odla hemma är något som Roswis medarbetare Stefan Andersson är en fena på. Hemma hos Stefan odlas det alltifrån chili och habanero till tomater och citrusfrukter – direkt från de frukter han tidigare köpt.

– Jag brukar ta kärnor av de frukter eller kryddor jag har hemma och plantera i en kruka med jord. I vissa fall tar jag också en bit av den frukten eller kryddan jag själv vill odla och planterar, berättar Stefan.

För att få frukt, hur tar man hand om sin odling från start?

– Se till att jorden håller sig hyfsat fuktig när du sått ditt frö och när växten börjar växa till sig. När växten väl har fått lite storlek så behöver du inte vattna mer en 1-2ggr i veckan. Se till att vattna underifrån när plantan har börjat bli stor, man vill gärna att rötterna växer neråt och inte bildar ett nät vid ytan. Blir stabilare så.

Vart brukar du placera dina odlingar?

– Soligt, så ett fönster som vätter mot syd. Under vintern under några lampor.

Vilka frukter och kryddor går utmärkt att odla inomhus?

– Det mesta går att odla inomhus, men är ju bra tänka på hur stort det kommer att bli. Jag har paprika, chili, habanero, citronträd och har precis påbörjat ett mandarinträd.

» Gör egen lemonad med Citruspressen från Chef'n

Dina bästa tips och knep för hemmaodling?

– Prata med växterna varje dag, haha. Nej, men se till att ta hand om dem. Vattna 1-2ggr i veckan och nån gång i månaden så kan du tillföra näring i vattnet, då brukar det komma mycket blommor som man sedan med fingret eller en tops får pollinera manuellt. Man brukar ju inte ha tillgång till humlor och bin inomhus.

Vad har du själv gjort för misstag när du odlat som du inte gör om?

– Man vill ju gärna att ens växter växer på ett visst sätt och inte spretar åt alla möjliga håll eller att de växer längst med backen. Så man får se till att stabilisera upp plantan när man ser att den håller på att falla (paprikor blir rätt tunga).

Se till att klippa bort oönskad utväxt. Såna misstag har jag begått och försöker undvika i framtiden.

» Trädgårdskniv för odling - handla här!


Text och bild: Sofia Base

Produkten har lagts i kundvagnen