Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies på roswi.se

Hoppa till innehållet

Trendspaning inom kök Ambiente 2020

På Messe Frankfurt gick Ambiente 2020 av stapeln 7 – 11 februari. På plats fanns företag och varumärken från hela världen representerade och de förväntansfulla besökarna kunde titta på en uppsjö av produkter inom olika teman med alla möjliga olika syften, färger, former och materialval.

Fanns det någon röd tråd som gick att urskilja? Svaret är ”ja” – Det var absolut möjligt att urskilja ett antal trender som stod ut från mängden och inte helt oväntat stod miljö och hållbarhet i fokus. Här är några av trenderna vi särskilt kunde urskilja och nu vill uppmärksamma.

Hållbara lösningar för matförvaring

Det presenterades flera olika förvaringslösningar som skulle ersätta mindre miljövänliga engångsalternativ såsom plastfilm och aluminiumfolie. Vi hittade både bivaxdukar, veganska vaxdukar och silikonförpackningar. Ett varumärke som visade upp en en hel serie med lock och olika typer av förpackningar i silikon var spanska Lékué. I företagets Reuse & Reduce collection fann vi allt från lock i olika storlekar att sätta direkt på matvarorna eller på burk till påsar med återförslutbart lock. Smart, giftfritt och diskmaskinssäkert.

reuse_reduce_lekue_ambiente.jpg

Bild ovan: Förvaringslösningar från Lékuès Reuse & Reduce collection. Klarar även frysning.
 

Naturnära materialval: Trä, glas och rostfritt stål

Som en fortsättning på temat miljö upptäckte vi fler sätt att närma oss naturen. Exempel på detta var att omge oss med och använda redskap tillverkade i och av naturmaterial. I brasilianska Tramontinas monter kunde vi hitta mycket av allt detta. Särskilt tydligt är detta hos Tramontinas bestick och köksredskap där de använder sig mycket både av polywood och naturträ i kombination med rostfritt stål. I montern visades också glasburkar med lock i rostfritt stål som genom en knapp mitt på locket gick att öppna och stänga. När locket var stängt gick det enkelt att lyfta burken med hjälp av locket utan risk för att den skulle öppnas. Snyggt, praktiskt och naturnära.

tramontina_burkar_glas.jpg

Bild ovan: Glas-och aluminiumburkar från Tramontina.

churrasco_jumbo_bestick_tra.jpg

Bild ovan: Churrasco Jumbobestick från Tramontina.
 

Ta tillvara på restprodukter

Att ta tillvara på produkter som ”blivit över” och därmed se till att så lite som möjligt går till spillo ingår naturligtvis också i miljö-och hållbarhetstänket. I Peugots monter fick vi se salt-och pepparkvarnarna ur kollektionen Nature där Peugeot inte bara tagit reda på spillvirke utan även sett till att behålla miljötänket hela vägen genom tillverkningsprocessen. Kvarnarna är gjorda av spillvirke och därefter behandlats samt slipats med miljövänliga material innan de fyllts med ekologisk odlad peppar. Resultatet blev charmiga och unika kvarnar där den ena inte är den andra lik. Peugeot satsar dessutom på att ta hem utmärkelsen Green Product Award 2020 för kvarnen. Modernt tänk med vackert och unikt resultat!

peugeot_kryddkvarn_nature.jpg
   
Bild ovan: Kvarnar ur kollektionen Nature från Peugeot.
 

En produkt med flera användningsområden

Hur roligt det än är att äga många prylar behöver vi ha några produkter som kan göra fler saker. I brittiska T&G Woodwares monter hittade vi kvarnen CrushGrind® vilket är en kvarn som kan mala allt möjligt i torkad form såväl separat som blandat. Vi fick prova att mala torkad chili, timjan och peppar separat innan vi fick en demonstration på den enkla rengöringen däremellan. Givetvis gick det lika bra att mixa och blanda de torkade kryddorna. Galet enkelt och gott med nymalda kryddor som matchas och mixas helt efter egen smak!

crushgrinder_tg_woodware.jpg

Bild ovan: Multikvarnen CrushGrind® från T&G Woodware.

Matlagning: Spar energi och bevara vitaminerna

Att spara på energin är också ett sätt att spara på miljön. Lékué har länge förespråkat och anpassat många produkter för tillagning i mikrougn vilket spar energi jämfört med att laga mat eller på spis eller i ugn. Det har också genom tester på senare år visat sig att näringsämnena bevaras bättre när tillagning eller uppvärmning sker i mikrovågsugn. På Ambiente kunde vi i Lékués monter bland annat hitta deras innovativa Micro Grill som kan användas till att grilla såväl kött som fisk och grönt i mikrougnen utan onödigt fett. Snabb, hälsosam och energibesparande matlagning när den är som bäst! Som bonus upptar den lilla Micro Grill förvånansvärt lite plats i köksskåpet.

Ett annat sätt att spara energi, men ändå laga mat på traditionellt sätt är att grilla. Med kolgrillen TCP-400 vi hittade i Tramontinas monter är det möjligt att grilla i 2 timmar med endast 1,5 kg kol, vilket är betydligt mindre jämfört med traditionella kolgrillar.

tramontina_lekue_grill.jpg

Bild ovan från vänster: Energismart grillning med Tramontinas TCP-400 Charcoal Barbecue Grill samt Micro Grill från Lékué.

Tåliga köksprodukter med enkel rengöring

Vi får allt mindre tid och tålamod i vardagen. Vad innebär det? Bland annat behöver vi köksprodukter som tål tuffa tag och är enkla att rengöra – gärna i diskmaskin.

Tramontinas polywood bestick och redskap är goda exempel på just detta. Polywood handtagen i kombination med det rostfria stålet gör att dessa lätt kan rengöras i diskmaskin och ändå hålla sig snygga. För att demonstrera att de verkligen menade allvar hade de gjort ett akvarium där deras stekknivar av modell Churrasco Jumbo fick ta en riktigt lång dusch (under hela mässans gång)!
I Peugeots monter drog de keramiska formarna till sig nyfikna blickar. Formarna kan utan problem kan tas direkt ut ur ugnen, läggas in i frysen och direkt in i ugnen igen utan att dra på sig sprickor. Väl ingrodd smuts på ugnsformar kan också vara otroligt svårt (i vissa fall omöjligt) att få bort. I Peugeots ugnsformar är det möjligt att lägga formen i blöt under natten och sedan bara skölja bort smutsen. Självklart tål formarna också maskindisk. Hemligheten stavas noggrann behandling av den keramiska ytan.

appolia_pizza_peugeot.jpg

Bild ovan: Rund Appolia form lämplig för pizzabak i ugn. Notera de praktiska handtagen för smidig förflyttning som Peugot valt att lägga på alla sina nuvarande ugnsformar.

appolia_mignardise_peugeot.jpg

Bild ovan: Ny keramisk form från Peugeot med namnet Mignardise.

Färgval: Dova pasteller

Visst fanns det en och annan monter där mindre diskreta färger dominerade, men de hade blivit betydligt färre jämfört med föregående år och ersatts av nertonade färger som gärna gick i pastell. Mycket grönt, grått, lila och vitt hittade vi på formar, bunkar, köksmaskiner och skaft av olika slag. I Victorinox monter hittade vi nytillskott i form av högkvalitativa köksknivar tillhörande Swiss Modern kollektionen med handtag i sköna pasteller. Extra snyggt blev det när pastellhandtagen stack upp ur tillhörande svarta knivblock. Även matchande skalknivar i pastell fanns i montern.

En annan monter som verkligen anammat pastellerna var T&G Woodware. Blandat med väl valda träslag passade de keramiska pastellburkarna perfekt in!

swiss_modern_pastell_tg_woo.jpg

Bilder ovan från vänster: Victorinox Swiss Modern kollektion med hantag i pastell samt keramiska produkter i pastell hos T&G Woodware.

Minimera matsvinn

Allt högre krav ställs på köksredskap både vad gäller kvalitet och funktion. Dessutom gäller det att ta tillvara på så mycket som möjligt av råvarorna (särskilt frukt och grönt) i matlagningen för att minimera de rester som behöver slängas bort. Det finns goda exempel på professionella kockar som sedan länge arbetat hårt för att minimera matsvinnet, men vardagskocken kan behöva lite hjälp på traven. Hos Betty Bossi kunde vi bland annat hitta nya Potato Grater som snabbt och enkelt hjälper till att riva potatis för rösti eller hashed browns med minimalt spill. I montern hittade vi många fler produkter från Betty Bossi byggda med samma grundtanke som exempelvis Veggie Sheet Slicer.

Lékué visade ett liknande tänk genom sin Veggie Lovers kollektion, vilken introducerades redan förra året. Bland de senaste produkterna som visades under Ambiente fanns exempelvis Veggie Drill som gör det möjligt att ”borra ur” zucchinin i två olika diameter och göra en god fyllning där givetvis kärnan av zucchinin ingår. Enkelt, matsmart och gott!

potato_grater_veggie_cup_am.jpg

Bild ovan från vänster: Potato Grater från Betty Bossi och Veggie Cup från Lékué.

Att njuta av vin ska vara enkelt

På Ambiente fanns många vinglas av varierande storlek, form och syfte. Det fanns en hel uppsjö med vinglas anpassade för olika druvor. Men i ärlighetens namn – har vi verkligen plats för alla dessa glas, är det miljösmart och kommer vi verkligen ihåg vilken druva som ska serveras ur vilket glas? Troligen inte. Hur gör vi då om vi fortfarande vill satsa på högkvalitativa vinglas både till oss själva och när vi ska ge bort i present? Hos Peugeot hittade vi serien Paris Bouquet som verkligen hade tagit utmaningen att göra varje druva rättvisa på allvar. Som ett intressant komplement fanns staven La Clef du Vin som efter endast två sekunders dopp skonsamt kunde åldra vinet och fick det att bli sammetslent. En perfekt kombination!

peugeot_vinglas_ambiente.jpg
 
Bild ovan från vänster: La Clef du Vin och rödvinsglas Paris Boquet från Peugeot.

Produkten har lagts i kundvagnen