Förbered dig för Extrema situationer: 8 bästa prepping produkterna

Vad behöver du ha lättillgängligt för att vara förberedd på kris-och krigssituationer? Hur kan du säkerställa att du har vatten, mat och värme även när basfunktionerna i samhället slås ut? Vet du hur prepping går till?

Sista veckan i maj 2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut en broschyr till alla hushåll i Sverige. I denna broschyr finns information om vad du bör tänka på och hur du kan förbereda dig inför eventuella kris-och krigssituationer. Du bör bland annat utgå från att sådant som tidigare varit självklart kanske inte längre finns eller fungerar. Mat, vatten och värme är bra exempel på sådant som du kan behöva finna backuplösningar för. Tidigare var 72 timmar tiden som Försvarsdepartementet rekommenderade att du skulle kunna klara dig på egen hand utan hjälp från samhället, men senare rekommendationer har föreslagit minst en vecka.

Vi på Roswi har på senare tid sett en ökad förfrågan på produkter relaterade till prepping. Vad är då prepping och vad går det egentligen ut på? En prepper hamstrar förnödenheter som mat, rent vatten och överlevnadsutrustning antingen i hemmet eller på väl utvalda platser utifall att en nödsituation skulle uppstå. Även om den allmänna uppfattningen verkar vara att antalet preppers ökat på senare tid är siffran svår att fastställa eftersom en prepper sällan ger sig till känna. Om du är nyfiken kan du googla och hitta både bloggar och artiklar för att lära dig mer om prepping.

Oavsett om du är en nuvarande prepper, blivande prepper eller bara vill vara väl förberedd: Vilka typer av produkter kan vara goda investeringar? Vi på Roswi har satt ihop en lista med tips med 6 saker vi definitivt tycker är värda att satsa på.

 


 

 

Rent vatten

 

1. BeFree: Denna smarta och ultralätta vattenflaskan från Katadyn är utrustad med högteknologisk vattenrening och ger dig rent vatten oavsett vart du är.

2. BeFree passar också utmärkt ihop med Hydrapaks vattenförvaring Seeker (rymmer i 2-4 liter beroende på version) som tillsammans skapar ett effektivt och kompakt vattenreningssystem.

3.
Vario: Katadyn har även tagit fram denna smidiga vattenreningspump som använder sig av tre filterlager: Ett high-performance glasfiber filter, ett keramisk förfilter samt aktivt kol. Samtliga lager med dess funktioner bildar tillsammans en optimal vattenreningsprocess och ger dig snabbt rent vatten.

Mat och elektricitet


4. Trek n’ Eat har många olika varianter av frystorkad mat som snabbt är klar att äta och allt du behöver tillsätta är varmt vatten. Förpackningarna tar minimalt med plats och maten håller länge.

5. Med
Campstove2 från BioLite kan du både laga mat och samtidigt generera elektricitet som du kan lagra och spara som backup. Matlagningen behöver inte heller ta lång tid (en liter vatten kokar på 4,5 min) och detta friluftskök är lätt att bära med dig.

Eld

7. Kupilka Firesteel 8 – Ett prisvinnande tändstål! När du behöver laga mat utan el är det optimalt att kunna göra upp en eld. Och ett tändstål tar aldrig slut.

8. UCO hurricane matchesTändstickorna kan tändas i stark vind och placeras i snö utan att slockna. De är blyfria så de går inte att dränka i vatten och sedan få igång att brinna igen. De fungerar i regn och stark vind och brinner i ca 15 sekunder.

Mer till överlevnadskitet

 

6. Huntsman Wood – 13 smarta funktioner. Detta multiverktyg innehåller saker du kan behöva när du minst anar det.

7. Fällkniven F1 – En optimal överlevnadskniv med fokus på teknisk och ergonomisk formgivning. Framtagen av Fällkniven som idag räknas som en av Sveriges främsta knivspecialister.

8. Falcon 12E - Ladda elektroniska prylar med solenergi! Falcon 12E är en hopfällbar och superlätt 12 watts solpanel men dubbla ingångar för att ladda 5V enheter.

 


 

Om du beslutar dig för att köpa någon eller några av dessa produkter rekommenderar vi att du bekantar dig med och testar dessa. God kunskap om hur produkterna används och fungerar är viktig och ytterligare ett sätt att förbereda sig. Ha också i åtanke att vissa av produkterna har bäst före datum och behöver bytas ut med jämna mellanrum. Det skadar heller inte att spendera lite extra tid ute i naturen och skaffa mer erfarenhet av både prepping och outdoor-liv. Kanske kan det till och med inspirera till fler aktiviteter tillsammans med familj och vänner ute i skog och mark.