ENO_DoubleDeluxe_Hammock_01.jpg

Packlista - Sova ute i hammock på våren

Sugen på att packa väskan för att vandra en weekend och övernatta utomhus? Våren är en härlig tid att vistas ute och med rätt utrustning kan övernattning bli pricken över i:et och ge mersmak på både vandring och övernattning ute i det fria.

Vi rustar för vår! En härlig weekend med vandring står på schemat och vi bara längtar ut. Vad är då det viktigaste att packa ner i väskan? Vi har satt ihop en packlista som du kan använda dig av när det är dags att förbereda dig för turen. När vi skapat packlistan har vi utgått från att det gäller övernattning för en person i två nätter där temperaturen kan krypa ned emot 0 grader.

Packa en ryggsäck anpassad för vandring som rymmer mellan 50-70 liter. Kestrel 58 (herr) eller Kyte 56 (dam) från Osprey är både bekväma att bära och rymmer det du behöver för en vistelse i två nätter utomhus i hammock. 

junglehammock.jpg

Packlista vårhelg utomhus:

Hammock - Välj gärna en med inbyggt myggnät som JungleNest. Kom ihåg att ta med remmar för upphängning. Till en JungleNest fungerar Helios-remmarna utmärkt.

Tarp - Var säker på att undvika att bli blöt om det börjar regna. Med en tarp som ProFly kan du vara säker på hålla dig torr om natten. 

Underquilt - Välj en underquilt som exempelvis Vulcan eller Blaze för att hålla värmen ordentligt även underifrån. Med en underquilt behöver du inte heller ett liggunderlag.

Sovsäck - Ta en en rymlig sådan som klarar temperaturer ned mot 0:an.

Pannlampa - Välj en pannlampa som sitter skönt på huvudet och som du även kan hänga upp och använda som ljuskälla vid din lägerplats när mörkret fallit på. BioLite HeadLamp 330 eller 200 går utmärkt att använda till detta och kan dessutom laddas via micro USB med Powerbank eller friluftskök Campstove 2+. 

Kåsa - Det finns många olika storlekar. Kupilka 21 rymmer 2,1 dl, vilket är en normalstorlek och passar många olika tillfällen.

Tallrik - Välj en något större tallrik och gärna en med höga kanter typ Kupilka 55 för mindre risk att spilla ut maten. Den kan du även med fördel använda för dryck och soppa. Föredrar du en platt tallrik finns även Kupilka 44 som alternativ.

Bestick - Kupilka cutlery passar fint att ta med. Vill du bära på mindre går det utmärkt med en spork som exempelvis GoBite Uno från Humangear.

Vattenflaska - En rymlig vattenflaska på minst 1 liter. Med en Nalgene Widemouth Sustain kan du hälla varmt vatten i flaskan och lägga i sovsäcken för att hålla värmen bättre. Hydrapaks Flux-flaska är också ett bra alternativ om du vill ha en flaska som tar minimalt med utrymme då den går att vika ihop när den är tom. Finns både i 1-liters och 1,5-liters version.

Nalgene_Aubergine_artikel_2.jpg

Friluftskök -  Ett traditionellt friluftskök typ Optimus Electra FE Cook System som drivs på gas har de delar du behöver inklusive brännare, kastrull med mera. BioLite har flera friluftskök där Campstove 2+ är det mest lämpliga att ta med när det är dags för en tur som denna. Kokkärlet Kettle Pot från BioLite passar utmärkt till Campstove 2+ och möjliggör snabb kokning av vatten till frystorkad mat eller kaffe.

Bränsle - till friluftsköket. Optimus Electra FE Cook System drivs på gas och lämpliga behållare finns att få tag i flera olika storlekar. Använder du istället ett BioLite-kök kan du använda kottar och grenar från marken som bränsle.

Powerbank - För att undvika urladdat batteri är det bra att ta med en laddad powerbank. Charge 20 från BioLite är en liten och praktisk sådan. Om du valt att ta med friluftsköket Campstove 2+ kan du även välja att ladda powerbank eller telefon direkt när du lagar mat.  Eller använda det inbyggda batteriet på 2600 mAh i CampStove 2+.

Vattenrening - Katadyn BeFree flaska med vattenreningsfilter som rymmer 1 liter är ett utmärkt val. Du kan också välja att använda en Flux-flaska från Hydrapak och kombinera med ett BeFree-filter.

Multiverktyg - Välj ett multiverktyg fullpackat med funktioner, men med låg vikt. Gerbers Suspension NXT och Centerdrive är båda riktigt bra val när du behöver hitta ett multiverktyg som ska finnas vid din sida och hjälpa dig i många krävande situationer. Om du vill satsa på ett ännu lättare alternativ som ändå är fullpackad med användbara funktioner ska du satsa på ArmBar Drive eller ArmBar Cork.

Friluftskniv - Satsa på en kniv av hög kvalitet och som därmed kommer hålla länge och klarar många olika uppgifter. Victorinox Outdoor Master Mic alternativt Fällkniven F1 är båda byggda för att klara tuffa uppgifter ute i skog och mark.

Eldstartare - Tändstålet Firesteel 8 från Kupilka hjälper dig att enkelt få fart på elden och det fungerar även om det är blött! Hitta bara något torrt och lättantändligt så får du upp en eld på nolltid. Värme kan bli din räddare i nöden om det värsta händer. Ett bra alternativ till Firesteel 8 är UCOs FireStarting kit.

Måltider - Ta med frystorkad friluftsmat för enkelhetens skull och för att vara säker på att du får i dig vad du behöver. Trek 'n Eat har många olika alternativ oavsett om du föredrar kött, fågel. fisk eller vegetariskt. Vad sägs om en kryddig Chicken Tikka masala till lunch eller middag.

Frukost - Testa en Schweizisk müsli med mjölk och en Äggröra med lök från Trek 'n Eat för att göra det enkelt. Välj en näringsrik frukostportion per dag.

Dags att packa ihop och sticka ut för att njuta av våren. Vi ses därute!