guidesandinspiration_CeciliaWalton.jpeg

Att underhålla och behålla vassa knivar

Att bra knivar kostar pengar är kanske ingen nyhet, men hur behåller man dem i bra skick? Cecilia Walton, Kock och Diplomerad kostrådgivare berättar hur du behåller knivarna vassa och vad du ska undvika för att göra dem slöa.

Att investera pengar i bra knivar har vi nog alla någon gång gjort eller är påväg att göra. Precis som ordet investera säger, så är ju detta en kostnad vi gärna slipper lägga ut flera gånger. För bra och dyra knivar ska väl hålla länge, eller? Ja, detta beror helt på hur du tar hand om dina knivar.

– Att skära upp förpackningar med kniven och skära genom frusna råvaror ska du undvika, berättar Cecilia Walton, Kock och Diplomerad kostrådgivare.

Förvara i knivblock, magnetlist eller knivväska

För att behålla kvalitén i dina knivar ska du tänka på att diska kniven direkt efter användning, förvara dem i knivblock, magnetlist eller i knivväska och sedan underhålla genom egen slipning samt lämna in på slipning någon gång per år.

– Många diskar sina knivar i diskmaskin och slänger sedan ner dem huller om buller direkt i en låda. Då är det inga så konstigt att de blir slöa snabbt, säger Cecilia.

Dålig skärpa? Dags att slipa

Slipning är något som Cecilia förespråkar, men bara om du är säker på hur du ska göra.

– Så fort du börjar känna att skärpan inte är som den ska, så ska kniven slipas. Ett tips är att ha en bra slip tillgänglig hemma. Som hemmakock är det bättre med en knivslip där du drar kniven fram och tillbaka mellan två slipstenar som ligger i rätt vinkel mot kniven utan att du själv behöver ha koll på samma sätt som med ett slipstål. Genom att underhålla eggen på kniven själv slipper du lämna in dem lika ofta.

Hur ofta bör ”hemmakocken” lämna in knivar för slipning?

– Det brukar räcka med att lämna in knivarna någon gång per år.

Är du på jakt efter en knivslip? Här hittar du manuella och elektriska knivslipar!

Matlagning, föreläsande och matlagningskurser

Cecilia Walton arbetar idag med sitt företag Kreativa Kök där ingen dag är den andra lik. Ena dagen är hon och lagar mat på förskolor tillsammans med kökspersonalen för att utveckla maten medan hon andra dagar föreläser om mat för företag eller ungdomar. Hon håller också i matlagningskurser.

– Det bästa med matlagning är att man aldrig blir fullärd och att det alltid finns nya smaker och ingredienser att upptäcka. När deltagarna får ”aha-upplevelser” är det väldigt kul, säger Cecilia.

På Cecilias matlagningskurser får hon chansen att lära ut matlagning där både självkänslan och självförtroendet växer hos deltagarna, vilket är något Cecilia brinner för.

Vill du själv boka en matlagningskurs? Läs mer här!