Allt du behöver veta om vattenrening

 

Vattenrening är en viktig process för att säkerställa att vattnet du dricker är rent och säkert. Oavsett om du befinner dig på en campingtur, vandringsäventyr eller behöver dricksvatten i en nödsituation, är det viktigt att förstå hur du kan rena vatten för att undvika sjukdomar och hälsoproblem.


 

 

Vilka vatten kan renas?

 

Det finns olika typer av vatten som kan renas, inklusive sjövatten, regnvatten, brunnsvatten, kranvatten och vatten från floder och bäckar. Olika vattenkällor innehåller olika föroreningar och kräver därför olika reningstekniker. Därför är det viktigt att du har med dig rätt vattenrening för vilka förutsättningar du har. 

Vad förorenar vatten?

Det finns olika saker som kan förorena vatten och det är viktigt att hålla koll på varifrån vattnet du ska rena kommer ifrån. Förutom smuts och skräp är den vanligaste föroreningen E. coli-bakterier. Escherichia coli är en mycket vanlig tarmbakterie som ingår i gruppen koliforma bakterier. Bakterien kommer från avföring från människor och djur och kan därför förorena allt från brunns- till rinnande vatten från naturen. De allra flesta vattenreningslösningar tar bort 99.9% av alla E. coli-bakterier så du kan dricka vattnet utan oro. 

 

Ska du hämta vatten från en rinnande källa, se gärna över källan så det inte ligger något synligt som kan förorena, som t.ex. döda djur eller skräp.

 

Vattenreningsmetoder

Att välja vattenreningsmetod gör du efter aktivitet, hur många personer det gäller och vart ni vandrar/utför er aktivitet.
Nedan ser du 3 olika metoder som vi rekommenderar för vattenrening!

Vattenreningsfilter

Dessa filter tar bort föroreningar som bakterier, virus, parasiter, kemikalier och tungmetaller från vatten genom att använda en kombination av mekaniska, kemiska och fysiska processer. Det finns olika typer av vattenreningsfilter, såsom filter caps som kan fästas direkt på en vattenflaska eller pumpfilter som kan användas för att rena vatten direkt från en sjö eller flod. Nedan ser du några av våra favoriter inom vattenreningsfilter:

Ultravioletta (UV) rening & vattenreningstabletter

UV-rening är en annan effektiv metod för att döda bakterier och virus i vatten. Detta görs genom att använda en UV-lampa som utsätter vattnet för UV-strålning som renar vattnet.

Vattenreningstabletter används för att desinficera vattnet genom att döda bakterier och virus. Dessa tabletter är lätta att använda och är en praktisk lösning för att rena vatten under utomhusaktiviteter.
Micropur Quick är en klorbaserad vattenreningstablett som förstör skadliga bakterier och virus i dricksvatten och skyddar mot sjukdomar orsakade av vattenburna smittor. Lägg en tablett i en liter vatten och vänta i 30 min. 

Kokning

Kokning är den mest effektiva metoden för att döda alla typer av bakterier och virus i vatten. Detta är en enkel och effektiv metod för att rena vatten, men det kräver en eld eller en annan värmekälla för att kunna genomföras. Se till att vattnet kokar ordentligt i minst 5 minuter för att vara säker på att bakterier och virus dör. Nedan ser du våra bästa produkter för att energieffektivt och snabbt koka upp och rena ditt vatten.

Tips för att rena vatten

1. Om möjligt, välj alltid att dricka och använda rent kranvatten. Om du måste använda annat vatten, se till att det renas ordentligt.

2. Undvik att dricka vatten från okända källor, såsom vattendrag och sjöar där du inte kan se om något uppenbart förorenar, om det inte är nödvändigt.

3. Har du inte tillgång till reningstabletter eller filter, överväg att koka vattnet för att döda bakterier och virus innan du dricker.

4. Om du använder en vattenreningsprodukt, se till att följa tillverkarens anvisningar noggrant för att uppnå bästa möjliga resultat.

 

Fler vattenreningsprodukter vi rekommenderar: